My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

sapa taknak pandai

telah d idoddles oleh adik aku. Haha

Assalamualaikum wahai readers ku.
Hari ni aku nak bagi tips study. Sekarang ada yang nak exam la. Nak masuk study balik la. Nak masuk sem 3 la (macam aku). Sambung master la phd la. so aku nak share dengan korang sedikit tips belajar aku. Nak kata aku pandai sangat macam amalina tu takda la. Tapi setakat share kan. Mana tau korang tedetik pulak nak ikut ke. Ngahaha

1)    MASA
Masa.. Pemilihan masa memang penting kalau nak ilmu yang korang baca tu cepat masuk dalam kepala. Macam aku , aku prefer lepas subuh jangan tido. (tapi aku buat je). Mula-mula memang susah tapi start hari yang ke 3 korang da biasa dan akan terjaga sendiri. Kalau boleh elakkan study lepas asar. Sebab bila da masuknya waktu asar otak kita akan mula loading. Lebihkan diri korang ke arah berjogging ke, main bola ke. Release tension kan??  Pagi-pagi ni selalunya baca la buku yang lebih kepada mengingati. Fakta la senang. Contohnya macam agama , biology , sejarah. Kalau nak yang easy going pulak buat math or admath tym malam.
2)    TEMPAT BELAJAR
Setakat ni aku tak pernah lagi dengar orang suka study dengan sampah. Ada korang tengok orang study tepi tong sampah. sapa?? Habaq mai kat chek. Haha.  Tempat belajar jugak mempengaruhi pembelajaran kita. Contohnya meja tu jangan la penuh sangat dengan buku , alat make-up ke sampaikan korang nak letak buku pun adelah muat-muat satu kertas. Ada orang suka study bising-bising. Roomate dia dok terlalak pun dy tak heran. Itu memang telinga besi namanya. Bagi aku pergi library lagi best sebab ada aircond. Hehe takda la. Suasana library tu membuatkan korang tenang je. Kalau belajar dekat rumah jangan study depan tv je readers sekalian. For sure aku jamin 10% je yang korang ingat apa yang dibaca. Tak caya?? Test la.
3) NOTA
Nota nota dan nota. Buat nota.Nota tu penting ye readers. Ni dari pengalaman aku sendiri. Tym spm dulu aku suka baca last minute. Subject sejarah tau jela banyak mana nak kena baca kan?? Baca punya baca pun bukannya paham sangat. Last-last aku buat note. Note paling berkesan ialah mind map. Jangan malas sangat nak buat mind map tu wahai readers ku. Kalau boleh berkaler-kaler la sikit.ada awan-awan nano gitu. Nanti bila nak baca balik sedap je mata memandang kan. Apa ingat nak buat pilih calon hidup je ke kena sedap mata memandang. Buat note pun kena tau. Haha Kalau da terdesak sangat terus je buat latihan. Sambil korang cari jawapan tu mesti korang akan baca rite?? So kat situ masa korang pun akan jimat sebabnya soalan yang selalu ditanya akan berulang.




8 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

and..jgn stdy dpn lappy.haha

Izz said...

yes! tepat sekali tu tapi kita selalu je buat kan. hehe

ieyza afieyna said...

tapi kan. ieyza nie bila nak exam baru nak pulun study.. haha.. teruknye..huhu

Izz said...

kdg2 izz pun mcmtu. da nk exam baru gelabah.haha

ila said...

lepas subuh mmg nak tido ajer..
kecuali la ari skola..huuh

Izz said...

ila:=) manusiakan?? izz pun kdg2 cmtu. weeeee~

pena said...

setuju part nota tu..

sangat2x membantu..

Izz said...

pena:=)