My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

Romantik yang tak berape nak romantik sangat

Assalamualaikum.
Kali ni aku nak ajar macam mana nak buat ala-ala romantik effect. Takde photoshop lagi??
tatau nak download dekat mana?? ohhh dalam blog aku nie pon ada jugak. Tengok dekat tutorial ya. ^^




First open image yang korang nak. Aku pertaruhkan gambar pengantin kat atas ni haa..Yang konfem gambar tu bukan aku punya, Haha

1-First step duplicate  background layer korang (Ctrl +J) .


2-Klik channels dan tekan blue channel.Terus tekan (Ctrl+I)dan pergi ke  RGB channel semula.Akhir sekali click semula ke layers.



3.Maka keluar la gambar seperti ini.



4.Tukar blend mode korang ke overlay. LAYER>LAYER STYLE>BLENDING OPTION>OVERLAY

*Kalau terang sangat change opacity dia ye.


RESULTNYA:

 



3 comments:

Naz said...

wah! harapkongsi lg banyak2 tips ye..menarik nie

~ yus ~ said...

saya sampai skarang tak reti guna adobe photoshop ni. sape la creator mende alah ni. nyusahkan saya btul! hikhikhik~ :D

Izz said...

@naz:okeyhhhh

@yus:laaa best la bende nie.huhu