My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

manusia memang macam ni.


Assalamualaikum.

Lagi beberapa hari je aku dapat berenang kat uma ni. Bukan berenang kat kolam eyh. Kat atas tilam. Korang ni teruk! Hari ni aku nak berkongsi  atau lebih tepat lagi meluahkan kott. Bukan meluahkan perasaan tapi meluahkan rasa ketidak puasan. Mesti korang da bertaka- teki kan?? Ni tak lain tak bukan mesti gaduh. Yela da clash. Haha salah-salah belaka tekaan korang tu.

Sini meyh. Today i want to story about human habits. Ececeh.

1.Manusia suka menyalahkan takdir bila mereka miskin.
  “ Kami ni miskin mana mampu nak beli bende mahal-mahal. Da takdir kami macam nie.”
Exactly  wrong. Hidup kita boley diperbaiki. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Cuba Tanya orang kaya-kaya tu. Ada diorang dapat duit dari langit?? Lainla kalau da memang keturunan kaya tu lain cerita la kan??

2.Tak da manusia yang kat dalam dunia ni bodoh. Semua benda memerlukan kemahiran.
“Yela kami ni bodoh. Ampa suma pandai”
Takda seorang manusia pun yang diciptakan bodoh. Manusia yang membuatkan diri mereka nampak bodoh. Contoh, belajar.  Budak-budak yang class bawah tu bukannya tak pandai tapi mereka pemalas sebenarnya.

3 Suka kentut dekat Mall.
Yang ni memang tatau nak cakap la kan. Perkara ni selalu berlaku time tengah line up nak bayar barang. Perkara ni terjadi dekat roommate aku. Seorang pakcik ni beratur depan dia. Then dia buat-buat la tunduk.  Apa lagi angin hembusan menyucuk jantungmu pun keluar la kan. Da la kuat plak tu. Pakcik tu boley buat muka selambe badak dia je. Lain la kalau dia cakap “Nak boley pakcik kentut tak?” Yang tu maybe boley dimaafkan la agaknya. Tak pun simpan je kentut pakcik tu bawak balik rumah.

4 Suka buang sampah dekat tepi tong sampah.
Ni selalu nya budak la buat. Tatau la kott ada orang tua pulak yang buat kan?? Diorang ni sebenarnya nak test skill. Sampai ke tak sampai sampah tu masuk dalam tong. Kalau masuk takpela. Kalau jatuh dekat luar?? Takda makna la diorang nak kutip balik.

Antara 4 ni mana yang korang penah buat??Terbuat ke..

4 comments:

kaki KARUT said...

kadang-kadang ad la buat yg no 4 tu..
kentut2 tu basic la..
haha

athiea said...

no.2 ..hahaha

Lelaki Ini said...

SETUJU SNGT2!

Izz said...

@kaki KARUT : Haaaa kantoi

@athiea:hikhikhik

@Lelaki Ini:manusia memang begitu =)