My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

shopping online perlu berhati hati

Assalamualaikum and petang readers.

Petang ni kita akan membincangkan pasal shopping online. Bukan sebab aku nak buat shopping online tapi cara cara nak shopping online supaya tak tertipu. Ramai yang di antara kita mostly lebih suka shopping online disebabkan barang yang diorang nak tu lagi senang nak dapat daripada pergi jauh jauh last last tak beli. * aku leewwwtueww.

Berinteraksi.

Katakanla kita da berkenan dekat kasut nike tu. Ada ke kasut nike jual online?? ada kott.  Kita kena berinteraksi dulu dengan owner dia. Mostly kebanyakkan owner online shopping ni ada facebook yang mana korang tanya je harga, diorang akan terus reply plus kita kena manja manja sedikit dengan owner dia. *bodek.

novel pun aku beli online tau. hehe semuanya gara gara malas nak keluar.

Follower.

Follower ni penting. Siyes aku cakap penting. Kalau sesebuah page tu ramai followers mesti cerita dia best kan? Same goes to page online shopping. Kalau ramai yang follow blog tu mesti barang yang dia jual berkualiti. Barang yang kita beli ni kita tak tengok depan mata so nak tau barang tu bagus atau tak tengok ramai tak followers blog tu.

Perbandingan.

Yang ni paling penting. Wahai readers readers korang jangan tengok lawa je korang terus beli. Mentang mentang duit banyak jalan je. Macam mana korang round satu KLCC tu sebab nak dapat barang yang lebih murah *KLCC murah ke?? macam tu jugak la korang kena blogwalking semua blog online shopping. Tak semua la. Pandai pandai la agak harga kan. Kadang kadang benda yang dijual sama tapi harga lain. Manusia selalu nak yang murah tapi berkualiti. Betul tak?

Pendaftaran.

Yang ni sangat sangat penting. Kalau korang nak tau blog tu sah ke tak sah blog tu ade number pendaftaran so kalau pape yang terjadi pun takde masalah. Saman je terus. haha




12 comments:

fiQ'Ra said...

iyuupp.. sebelum shopping kat blohshop tu, kena tgk betul2 dulu.. kalau ada testimoni dr customer tu pun lg baik.. :)

ahsfantasy24 said...

Kite pling tak reti nak
beli2 online, huk3~

Yatt S. said...

suka beli online. mudah.

saharinasaharudin said...

rin pena beli brg online sekali je.tu pun,self-pickup.hihi. ;)

Cik tikah said...

kdg2 ok online shopping tpi kna brhti2 gak.. :)

yen(toka ziizokukuto) said...

tips yg menarik,,
nice entry,,
tapi tak penah lak shopping online ni

Ku Azhar said...

waaa!! cantik wooo gelang!! :) hehehe

erm bab nak tegur pasal word verification 2..try mulakan dengan sedikit pujian contohnya "blog awak cantik sangat...tapi....ada sikit kelemahan.."


lps tu tegur la ..contohnya ckp la kt dia bila ada word verification org malas nak komen sebab susah,lama2 orang dah hafal blog tu dan xmau datang2 dah..

lepas tu bagitau la kat dia bila xde word verification,jumlah follower pun bertambah dengan laju..

nie dari sudut pandangan ku la..kih3..

Izzati said...

Ku Azhar: ok set ! thanxs :)

Manja (let it be my sweet name) said...

alhamdulillah selama Manja duk shopping on9 x pernah kene tipu lagi :)


HELP me untuk hilangkan kesan SUN BURN :'(

Wan Nurul Zur Ain Bt Wan Din said...

putry pun ske on9 shopping

Ika said...

ika x penah lg shoppg on9..tp nnt mcm nak cuba gak..hehehe..sbb ika pown mls nak kuar shoppg kat luar..:)

nurdani said...

takut nak online shopping sebab kes tipu2 ni