My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

Banyak followers ke banyak readers??

Assalamualaikum and ahlan. (betul ke??Maklumlah baru belajar bahasa arab)

Da lama tak update kan. Terok terok. Korang rasa followers dengan readers ada perbezaan ke?? Cepat-cepat. Aku bagi 10 saat je teka. Teet.. Masa habes. Mungkin ada yang kata followers ramai-ramai pun nak buat ape kalau takda yang nak baca entri kau.

Mengikut definisi tuan empunya blog , followers dan readers adalah berbeza tapi ada kait-mengaitnya. tak caya.

Let me explain to you. Ececeh..

Maybe ada sesetengah blog , (sila jangan terasa jikalau anda adalah salah seorang daripadanya) followers blognya da mencecah ribu-ribu. Tapi adakah semua yang follow blog korang tu still setia dengan entri blog tu?? Adakah tetiap hari dia datang blog korang baca entri korang yang 10 kali ganda lagi hebat dari entri aku? Tepuk dada tanyalah followers.

Banyak readers.( macam tak sesuai je ayat aku ni. Balun jela) Readers yang ramai amat-amat penting bagi sesebuah blog. Kadang-kadang tengok followers blog dia 100 lebih je tapi comment kat blog dia berkepuk-kepuk. Kalah blog aku. sob sob sob. Tak semua readers ada blog. tapi sekarang kan da canggih. Comment blog boleh je guna fb. Tipu la kalau takda fb kan.

Apa kaitan Readers dengan Followers??

Bila sesebuah blog tu ramai followers, mesti orang tertanya-tanya apa yang ada dengan blog tu. Cerita pergi kelab dangdut kah?? Cerita dia korek hidung dekat public ka?? atau dia suka buat cerita bohong je dalam blog dia?? secara tak langsung orang akan tertarik nak baca blog dia. Itulah yang dipanggil readers.

Kalau la nak diikutkan dalam dunia blogging ni , readers dengan followers tak banyak bezanya. Alek-alek pusing situ jugak. Bumi kan bulat. Haha Bagi aku followers dan readers tersangat la penting.

Last but not least aku tinggalkan korang dengan link-link group yang boleh meramaikan readers dan followers blog korang.


Group ni untuk bebudak UiTM sahaja. Tak kesah la UiTM mana pun. Diploma ke pra dip ke degree ke. Semua boleh join.


Blogger Pilihan Malaysia. Bukan calang-calang orang boleh enter group nie. haha





BTO tersangat la best. Diorang pun semuanya ok2. 



6 comments:

solomolo said...

memang pembaca setia @ reader penting untuk blog...
tapi dari follower tulah kita bole dapat pembaca setia...
bila dah dapat pembaca setia ni, kena sentiasa berinteraksi antara satu sama lain...
support each others...

Izz said...

yes! support each others.

sugar2 kapas strawberry said...

sy lagi prefer banyak readers..sbb sy ni kdg2 jns tak follow org tapi hari2 bukk blog nk tgk ape yg dia update :)

Siti Mashitah Saidin said...

ada jugak join group2 cam nih.. tp tak aktif sgt~

myMOONyet said...

kadang2 aku suka jadi silent reader :P


















betul la. ramai follower jep, tapi berapa jep yg setia bace entry kite buat ape dak? xD

Ain Zulaikha said...

readers dengan follower perkara yang sama, tapi orang lagi appreciate readers sebab betul2 follow blog dorang.. hehehe.. BTO mmg best, tapi dah jarang update dengan BT0 tu... wuuuuuuuuuuuuuu