My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

stinkyarmpit








Sila tak payah malu malu untuk membaca entri nie ye.

Mungkin ada orang kata "alah ape paya sgt??Klo rase badan bau busuk trus jela mandi".Tapi klo da sepanjang masa asyik berpeluh tak ke badan berbau jugak.Tak kan asyik nk mandi je kan??Mau seharian 2,3,4 pasang baju asyik berbasuh.


Bagi aku kkdg bau badan nie menganggu jugak.Lebih teruk daripada jerawat sbb aku jrg ade jerawat..Hakhakkk.Klo dalam mase 3 jam 2 aku berpeluh dalam 2 jugak la aku rase rimas n bau peluh menusuk hidung.
Ye aku mengaku aku memang busuk!!Nak2 klo bersukan!!OMG!!Masa 2 aku mengaku aku MEMANG busuk.Sila jangan dekat.
haha..

Dan tak lame tuh aku tanye laa mak aku camne nak hilangkan bau badan.Tak tahan da rase nyew!!
Sebenarnyew mudah dan simple sahaja.
Hanya ambil limau dan tenyeh di ketiak anda!Lakukan 3 kali seminggu.InsyALLAH llame bau 2 hilang.


Aku de gak search care lain untuk menghilangkan ketiak busuk nie.


  1. Minum rebusan daun sirih, satu gelas setiap hari
  2. Makan daun kemangi minima satu genggam per hari
  3. tenyehkan mentimun setiap habis mandi di bagian ketiak dan bagian tubuh lain yang berbau
  4. Tidak makan makanan berlemak, terutama daging
  5. Mengurangi makanan pedas
  6. Tidak minum kopi yang mengandung kafein
  7. Memakai deodorant yang bentuknya spray(yang bentuknya padat maupun roll-on hanya membuat ketiak basah/ meninggalkan bekas di baju pula)

11 comments:

fezaL Mohd said...

gua cepat berpeluh
malu juga

kadang2 takut badan berbau .

deusXmachina® said...

tak boleh nak kata apa
cuaca malaysia yang panas memang menggalakkan pengeluaran peluh
jadik amalkan la segala tips yang termampu woke
erk888

bspotgurl said...

i rasa mmg betul setiap kali kita mandi, perlu sental pape yg patut.. as for me.. benda-benda camni sgt la penting.. lelebih lagi when u r dealing with people..

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

pstt..meh akak bagi lagi satu petua eh..mase nak mandi tu..gosokkan kepale lutut tu kat ketiak..(petua org2 lame ni,kalau menjadi,bagus lah)

Izz said...

fezal mohd;2 la pasal.tenyeh deodorent byk2 eyh..
heee~

deusXmachina®;Malaysia makin hari makin panas.xley nk ckp ape.wokeyh!!

bspotgurl;nak berdepan n org 2 yang payah 2.

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤;
Ye ke kak??izz bwu taw..hehe ta kak!!

Amirah Rashid said...

limau ape ye?
limau chinese new year tu eh?
haha
soalan mintak penampar :P
nway thx fr the tips :)
mmg brguna utk org yg bdn berbau ni :D

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

wah petua nie untuk orang semua ke? lelaki n perempuan??

Kyuubi_85 said...

aku memang tak tahan tentang peluh2 ni... sbb tu la aku mesti guna deodoran.. kalau nak pakai deodoran tu, bagi la kering dulu, naru pakai baju.. if tak baju korang jadi kuning.. haha

Izz said...

Amirah Rashid;eyh boley jgak.CNY nk dkat da nie.hee..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau ;laki pmpuan pon bley gne tips nie.

Kyuubi_85;ya ka sbb 2 bju jd kuning??
hakhakk bru taw.

maisyara pot! pot! said...

nk atasi masalah bawu badan, mak mai cakap mkn kulit limau.. :)

Izz said...

maisyara pot! pot!;msam tuh mai.Xkan nk mkn kowt..