My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

Dulu aku budak papan


Assalamualaikum.

Dulu ko “budak papan”?? Haalaa kenapa nya?? Ishhh macam tak caya je. Hello !! Ko ingat papan ape?? Keding eyh?? Aku dulu budak aliran sains teknikal sebab tu panggil “budak papan”. Ke hulur ke hilir asyik bawak papan je. 

Tapi sekarang kenapa kau amek kos laen?? Sains teknikal dengan banking kan terpesong jauh nama nya tu. Ceritanya dulu lepas spm memang aku nak amek enginnering  tapi disebabkan satu paper spm aku tak mengena sasaran , aku terpaksa ubah haluan aku. Sob sob sob. Memang sedih. Mau taknya orang lain still boleh teruskan enginnering diorang  tapi aku tersasar jauh. Kebankingan namanya. Haha Aku sanggup keluar kelas bio yang memang telah ditetapkan untuk aku semata-mata aku nak masuk class tu.

Semua tanya kenapa aku keluar class bio. Apatah lagi cikgu. Then sempat cikgu tu cakap kat aku “ saya takut awak tak boleh belaja je kat situ”. Fo sure la kan. Class aku da tentu ramai budak lelaki. Mulut tak yah cakap la. Rasa macam duduk dalam zoo pun ade jugak kadang-kadang. Demi ilmu ku tabahkan jua.

Lepas spm aku dapat tawaran sambung study dekat Uitm.  Alhamdulillah. Search punya search aku dapat kos banking. What?? Addmath aku da la lg 2 huruf je nak fail. Akaun ape tah lagi. Aku da mula pelik. Berapa hari aku fikir. Apa disebalik suma nie. Berhari-hari aku bermuhasabah diri. Bila fikir-fikir balik sesuatu yang berlaku mesti ada sebab. Mana tau kalau aku amek kos enginnering aku tak dapat grad ke. Susah nak carik kerja ke. Ada halangan ke. Everything happens for a reason rite??

 Aku pun accept jela kebankingan tu and Alhamdulillah aku rase nombor tu best!  Haha Lagipun sekarang kan rating tertinggi dunia business. Kalau nak tau makcik yang dekat pasar malam tu pun menjalankan business. Bila orang tanya “owh banking pun pandai jugak edit-edit gamba nie ye”. Untuk melepaskan gian aku jadikan photography tu hobi aku. Adobe photoshop tu pakwe aku. Dan nombor tu masa depan aku. Ngeeee

Kesimpulan yang aku nak cakap kat sini TAK SEMUA YANG KITA NAK KITA AKAN DAPAT DAN SEMUA YANG KITA TAK SUKA TU LAMA KELAMAAN AKAN SEBATI DENGAN KITA. Think positive. Jangan disebabkan sesuatu perkara yang kita tak suka , masa depan kita terumbang ambing.(betul ke aku eja ni. Huhu)

Korang macam mana pulak?? Ada similar macam kes aku tak?? Hehe

5 comments:

nub said...

betoi2.. aku sokong..dulu kecik2 aku men doktor2 ngan membe aku..aku slalu jadi dokter..

laa ni da besaq x jadi doktor punn...


hehehe

Izz said...

nub: haha. lmrah khidupan.

sembil9n said...

aq igt ko kurus cm papan =_="

Izz said...

sembil9n: haha mne ade.

deqlis said...

singgah dari blog larian...
salam kenai yer dik..akk jenjalan malam:-)

betui2x... akak dulu SPM sains tulen...tp mmg tak minat nk jadi doktor (akk takut darah) hehe.. tup2x masuk U amik mass comm heheh,,, jauh tersasar kan?? pepun hidup mesti diteruskan... now akak minat biz lak..:-) insyaAllah ada rezki nk wat master MBA pulak... kekadang hidup nie tak berjalan mcm kita nak, tp insyaAllah kita akan rasa hepi jk kita bahagia dan bersyukur dgn apa yg ada:-)





JOM SKODENG: Pendapatan Sampingan sambil berblog Dengan HeartBeat.My ...!