My photo
Hye peeps !!panggil aku zati je.Aku seorang budak yang berumur 20 tahun. Masih budak- budak lagi. Aku seorang budak Dip. In Banking Uitm yang bakal nak masuk sem 6 tak lama lagi.

Pop up ur photo


Assalamualaikum.

Sempena cuti mid sem aku, aku nak ajar korang buat pop up photo. Nak try tak?? hehe Taknak sudah.


1.Open pic yang korang nak di pop up kan. ok??

2. CTRL + J. Then akan keluar la double layer mcm dekat gambar bawah ni ye.




3.Carik Layer>New> layer



4.Tekan  D dekat keyboard untuk jadikan hitam as foreground and putih as background



5.Turunkan layer 2 ke tengah. On Layer 2 press CTRL + Backspace






6.On Layer 1 Pilih Quick Selection Tools




7.Tekan CTRL + J. Maka akan keluar lah layer 3.



8.On Layer 1 pilih Rectangular marquee tool




9.Click Layer mask  to Layer  1
 


10.Double click dekat Layer 1>Stroke
     Size = 13 position =inside color=efefef







11.Select Layer 1 dan 3 secara serentak dengan menekan butang SHIFT dan click pada layer 1.
     Press CTRL + E



12.Double click on Layer 3>Dropshadow
    Opacity=60%       Angle=120       Distance=5px       Size=10px




FINAL RESULT
 Tak tahu tanya ok?? Nanti sesat jalan pulak. Hehe

6 comments:

Rara Farah said...

nie pakai cs berapa ek?

Izz said...

cs3. cs 5 pon boleh jgak. hehe

Enna Banana said...

OEMMGEE!! sumpah cool gila, tapi enna tak reti pakai photoshop :(

Izz said...

sonang yola kak. hehe

Abdul Rahman Wong (Andrew Wong) said...

Saya memang kagum dengan photoshop walaupun banyak lagi tak tau tentang photoshop... saya juga dengar illustrator lagi best... boleh kongsi ke kalau terror illustrator?

Izzati said...

ilustrator?? tak hbes mnuntut lagi